Vanliga frågor

Här har vi samlat de mest frekventa frågorna som vi får med tillhörande svar


Vad är SalixVilt®

Det finns en uppsjö sorter av Salix, nästan alla kommersiella sorter är för energiproduktion, dvs snabbväxande, tåliga och i de flesta fall oaptitliga för viltet ( vilket är framtaget så - för att minimera betesskador av viltet) Vår sort av Salix - Viltsalix® eller även kallad SalixVilt® är en särskillt utvald sort som INTE är framavlad med dessa egenskaper - utan tvärt om.  Ämnena som ska ogillas av viltet är minimerade så det skapar en attraktiv måltid för viltet.

Vi säljer även vanlig salix som är begärlig för viltet, dock inte lika eftertraktad av klövviltet som Viltsalix®, men lämpar sig väl för viltskydd mm.


Hur planterar jag era Sticklingar

Våra sticklingar kommer i en längd på ca 30 cm. De har snedskurits i den ände som ska ned i marken varpå du inte behöver någon större ansträngning för att få ner den i jorden.
Optimalt djup för sticklingen är ca 50% av sticklingens längd  dvs 15 cm. På fuktiga marker kan djupet minskas då största anledningen till djupet är att sticklingen ska få vatten.


Behöver jag markbereda innan plantering

På de marker där vi odlar och tar fram sticklingar för försäljning så markbereder vi jorden bla genom både plöjning och harvning för att få bort ogräs som konkurrerar med plantan. Detta är dock inte nödvändigt alls, utan de flesta trycker bara ned sticklingen vid åkerkanter eller vid diken och skogsmarker.
På ängsmark med kraftig vegetation av tex kvickrot så rekommenderar vi dock att detta tas bort innan, för att inte sticklingen ska kvävas.


Sprider sig Viltsalix via tex Rotskott

Nej. Viltsalix växer där du planterat den. Inte via rotskott


Skötsel

Tanken med vår produkt Viktsalix är att du inte ska behöva göra något mer efter plantering.
Normalt på våra kommersiella odlingar så klipper vi ner plantorna varje år, men där är plantorna skyddade av stängsel varpå viltet inte kommer åt de spröda goda skotten. I naturen kommer de utsättas för betning året om varpå de blir låga buskar som därmed blir tillgängliga för de minsta - tex hare.


Vart kan man odla Viltsalix

Vi har kunder i växtzon 6 - dvs norra sverige som har uppnått goda resultat, men givetvis är det zonerna 1-5 som produkten trivs bäst.
Dock är viktigt att sticklingen har tillgång till vatten särskillt första levnadsåret ( etableringsåret ) - detta är viktigt att tänka på, då torra sandjordar kan vara svåra. Sen är det som med de flesta växter - desto mer sol, näring och vatten - desto mer tillväxt.


Hur mycket växer sorten

Första året mycket sporadisk tillväxt - plantan lägger största fokus på rotsättning för att garantera överlevnad. Är förhållandena goda kan dock 0,5 meter vara möjligt. Följande år kan plantan ( obetad ) växa runt metern - men detta händer väldigt sällan - då både älg, rådjur och annat vilt har tuktat plantan.


Hur många sticklingar ska man beräkna?

Tanken med produkten är inte att skapa en tät åker, utan planteringen sker i små ”öar” vilket skapar fina buskage som möjliggör att du faktiskt kan se viltet.  En ”ö” består oftast av en yta om 5x5 meter och på denna ö så sätter man ca 20 sticklingar. Försök ha avstånd mellan öarna på ca 20 meter så skapar du fina miljöer för såväl viltet som för det mänskliga ögat.
På ett 100-pack så får du ut således 5 st ”öar”


Mina sticklingar är uppdragna ur marken - vad har hänt 

Kronvilt kan gå väldigt hårt åt Salix, och vi har sett exempel på där de i frustration dragit upp sticklingarna och tuggat på dem för att få ut kolhydraterna som finns allokerade i den späda  barken. Även älg har uppvisat samma beteende vid något enstaka tillfälle. Upptäcks det tidigt och sticklingen inte hunnit torka, så är det bara att sticka ner den i jorden igen.


De har dött, vad har hänt 

Vanligaste felet är att de torkat ut, dvs jorden har vart för torr.
Har du gott om sork så har vi även identifierat att vid hårda vintrar så kan sorken under snötäcket barka av sticklingen.


Varför skickar ni bara sticklingar April-Juni

Sorten SalixVilt ska planteras så tidigt som möjligt på våren / försommaren. Gärna så fort tjälen släppt. Så för att du som kund ska lyckas så har vi april, maj och juni ( för de norra delarna av landet ) som leveransmånad.


Drabbas SalixVilt av skadedjur 

Ja självklart. Sorten älskas inte bara av däggdjuren utan även av skalbaggar och insekter - detta ger förutom klövvilt en biotop för fåglar.